Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?

Vanaf januari 2022 wordt het 3G netwerk in Nederland NIET meer ondersteund door Nederlandse telecom providers. In België is de 3G-vergunning aan Proximus, Orange Belgium en Telenet Groep in ieder geval verlengd tot 15 september 2021 (om vervolgens met opeenvolgende periodes van zes maanden verlengd te kunnen worden). Over het uitfaseren van het Belgische 3G netwerk bestaat tot op heden nog geen duidelijkheid.

Wanneer uw provider het 3G netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uit gefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen. Ook voor het 2G-netwerk zijn vergunningen (steeds te verlengen met zes maanden) afgegeven aan Proximus, Orange Belgium en Telenet Groep.

Door het wegvallen van het 2G- en 3G netwerk in Nederland is de levensduur van oudere type melders beperkt en moeten zij in Nederland uiterlijk begin 2025 (eventueel vervroegd) vervangen worden om de veiligheid in uw dagelijkse technische processen niet in het geding te laten komen.

Wanneer gaan de 2G en 3G netwerken uit in België?

Door Belgische providers als Base, Orange (Mobistart), Proximus en Telenet zijn nog geen officiële data voor het uitfaseren van beide netwerken bekend gemaakt. Wij raden u aan contact op te nemen met uw provider voor duidelijkheid in uw ontvangstgarantie van 2G en 3G.

Na het wegvallen van de netwerken alarmeren de oudere GSM type alarmmelders niet meer. Voor de redundante alarmmelders uit de Octalarm-IP serie geldt dat alleen de analoge telefoon aansluiting nog gebruikt kan worden. Dergelijke analoge aansluitingen hebben echter een verminderde betrouwbaarheid.

Om welke melders gaat het?

Alleen oudere type melders die niet over kunnen naar het 4G netwerk zullen hier last van ondervinden:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de Octalarm-Touch werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden.

En nu?

Om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen, adviseren wij u uw oude apparaat tijdig te vervangen voor een nieuwer type. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Contacteer ons