Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?

De Nederlandse telecom providers zijn begin 2020 gestart met het uitfaseren van het 3G netwerk. Over het uitfaseren van het Belgische 3G netwerk bestaat tot op heden nog geen duidelijkheid. Wanneer uw provider het 3G netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk in Nederland komt per april 2025 ook te vervallen. Hierdoor is de levensduur van oudere type melders beperkt en moeten zij uiterlijk over 5 jaar (eventueel vervroegd) vervangen worden om de veiligheid in zeer kritische processen niet in het geding te laten komen.

We zetten de ontwikkelingen en gevolgen voor u op een rijtje.

Wanneer gaan de 2G en 3G netwerken uit?

Door Belgische providers als Base, Orange (Mobistart), Proximus en Telenet zijn nog geen officiƫle data van uitfaseren bekend gemaakt. Wij raden u aan contact op te nemen met uw provider voor duidelijkheid in uw ontvangstgarantie van 2G en 3G.

Na het wegvallen van de netwerken alarmeren de oudere GSM type alarmmelders niet meer. Voor de redundante alarmmelders uit de Octalarm-IP serie geldt dat alleen de analoge telefoon aansluiting nog gebruikt kan worden. Dergelijke analoge aansluitingen hebben echter een verminderde betrouwbaarheid.

Om welke melders gaat het?

Alleen oudere type melders die niet over kunnen naar het 4G netwerk zullen hier last van ondervinden:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de Octalarm-Touch werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden.

En nu?

Om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen, adviseren wij u uw oude apparaat tijdig te vervangen voor een nieuwer type. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Contacteer ons