Over naar 4G, maar waarom LTE-M?

Het 4G netwerk kent verschillende communicatiebanden en die hebben allemaal een specifiek doel. De band met de snelste communicatie en de meeste bandbreedte is de band die gebruikt wordt voor smartphones.

Daarnaast zijn er nog 2 banden die bedoeld zijn voor M2M communicatie (Machine to machine):

  • Narrowband IoT; mogelijkheid om te sms’en ontbreekt
  • LTE Cat-M1 (kort: LTE-M); ondersteunt sms’en

Dit zijn nieuwe banden die het oude GPRS vervangen. Ze zijn sneller en hebben een beter bereik.

De SV-productlijn gebruikt de nieuwe LTE-M band van het 4G netwerk, speciaal voor Internet of Things (IoT) toepassingen.

Waarom deze keuze?

Voor de toepassing waarbij bijvoorbeeld communicatie wordt opgezet tussen gemalen en een (web)scada applicatie is de LTE -M band het meest geschikt. Deze kan voldoende data aan en heeft geen vertraging in de communicatie, de zogenaamde latency. Bovendien is LTE-M een techniek die een zeer groot draagvlak heeft, ook internationaal. Hierdoor is deze techniek toekomstvast, wat wij belangrijk vinden omdat ons nieuwe product weer lang moet door kunnen draaien.

Daarnaast heeft LTE-M vergeleken met andere oplossingen een aantal sterke voordelen:

  • zeer goede dekking, ook in gebouwen;
  • ruime bandbreedte voor het verzenden en ontvangen van data;
  • wanneer uw provider 2G ondersteunt, schakelen onze melders automatisch over bij uitval van het 4G netwerk.

Wat betekent dit voor mijn provider keus?

De LTE-M techniek is vrij nieuw en nog niet alle telecomproviders ondersteunen dit. In 2018 hebben KPN en Vodafone dit netwerk aangezet. Als Adésys hebben we in een rondje Nederland met metingen vastgesteld dat de dekking van dit netwerk inmiddels prima is.

We verwachten dat ook andere providers, zoals T-mobile en Tele2, het LTE Cat-M1 netwerk aan gaan zetten, maar dat is nog niet zo ver. Dit heeft tot gevolg dat de SV-productlijn in Nederland alleen werkt met een KPN 4G simkaart of een Vodafone 4G simkaart die LTE Cat-M1 ondersteunt. In België en Frankrijk heeft Orange het LTE-M netwerk aangezet.

Wilt u weten welke provider actief is in een ander land?

Een groot voordeel van het KPN LTE-M netwerk is dat u deze verbindingen in bestaande Private APN omgevingen kunt toevoegen. Om verbindingen veilig te maken is soms al geïnvesteerd in een Privat APN en door voor KPN te kiezen is deze investering niet voor niets geweest.

Hoe kies ik een juiste sim?

De juiste sim kiezen is van groot belang voor het goed en veilig functioneren van onze apparaten. Zowel bij de Octalarm-Touch als bij de melders uit de SV-productlijn wordt een niet geactiveerde simkaart van Wireless Logic Benelux (KPN business partner en gespecialiseerd in M2M applicaties) mee geleverd. Aan u de keuze of u gebruik maakt van deze simkaart. Wanneer u geen gebruik maakt van deze mogelijkheid, kies dan een 4G sim van een provider die de LTE-Cat-M1 band ondersteunt.