Wat is redundantie?

In de techniek wordt met redundantie bedoeld dat bepaalde voorzieningen meervoudig zijn uitgevoerd. De vorm waarin systemen redundant worden uitgevoerd verschilt behoorlijk en dat beïnvloedt de betrouwbaarheid net zo veel. 

Hoe gaat Adésys om met redundantie

Het doormelden van kritische alarmen gebeurde traditioneel via analoge telefoonlijnen (PSTN) en ISDN. Deze 'ouderwetse vaste lijn' zullen echter steeds meer verdwijnen. In de loop der jaren zijn veel analoge lijnen (ook wel PSTN of vaste lijnen genoemd) al verdwenen en vervangen door digitale lijnen. Voice Over IP (VoIP) en GSM worden ingezet voor de doormeldingen van storingen aan processen en technische installaties.

De beschikbaarheid van deze modernere vormen is niet altijd zo hoog als die van de traditionele telefoonlijnen. De downtime van providers van internet- en GSM-verbindingen en bijvoorbeeld het risico van hangende internet-/VoIP-modems, zorgen ervoor dat er een extra vangnet moet worden ingebouwd om een waterdicht systeem van telefonische alarmering te verkrijgen.

Om de betrouwbaarheid van telefonische alarmering te garanderen, is één telefoonverbinding vaak niet genoeg. Mocht een analoge telefoonlijn of VoIP-aansluiting niet beschikbaar zijn, dan kunnen GSM of internet ervoor zorgen dat geen enkele gebeurtenis onopgemerkt blijft. 

Noodvoeding

Alarmmelders van Adésys bevatten een ingebouwde noodvoeding, zodat ook bij spanningsuitval gealarmeerd kan worden. Wanneer belverbindingen van alarmmelders via internetmodems lopen, is het van groot belang dat ook deze internetmodems worden gevoed via een aparte bewaakte noodvoeding, zoals de AU-023 van Adésys. Op deze wijze blijven de Voice over IP (VoIP) belverbindingen beschikbaar bij spanningsuitval.

Toonaangevende verzekeringsmaatschappijen adviseren dergelijke systeembewaking, zeker wanneer het een kritische installatie betreft.