Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?

(Gewijzigde versie d.d. 14-12-2022)

Sinds begin 2022 ondersteunen de Nederlandse telecom providers het 3G netwerk niet meer. Het uitfaseren van het Belgische 3G netwerkt start medio 2024. 

Onze GSM alarmmelders hebben een automatische terugval naar 2G en blijven daardoor nog wel alarmeren. Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen. In België start de uitfasering van 2G in 2027 en verwachten de providers tussen 2028 en 2030 dit netwerk niet meer te ondersteunen.

Door het wegvallen van de 2G- en 3G-netwerken is de levensduur van oudere type melders beperkt. Om de veiligheid in uw dagelijkse technische processen niet in het geding te laten komen moeten zij in Nederland uiterlijk begin 2025 en in België uiterlijk tussen 2028 en 2030 (eventueel vervroegd) vervangen worden. We zetten de ontwikkelingen en gevolgen voor u op een rijtje.

Wanneer gaan de 2G en 3G netwerken uit?

Het uitfaseren van de netwerken is per provider verschillend.

In Nederland

Dekking per provider

KPN T-Mobile Vodafone

Bekijk hier de netwerk details via Antennekaart.nl, te filteren per netwerk en per provider 

In België

Voor beide landen raden wij u aan contact op te nemen met uw provider voor duidelijkheid in uw ontvangstgarantie van 2G en 3G.

Wat betekent dit voor mijn alarmering?

Na het wegvallen van deze netwerken alarmeren de oudere GSM type alarmmelders niet meer. Voor de redundante alarmmelders uit de Octalarm-IP serie geldt dat alleen de analoge telefoon aansluiting nog werkt. Echte analoge lijnen zijn er al niet meer.

Wanneer bij agrarische toepassingen een analoge poort van een internetmodem gebruikt wordt om alarmen uit te bellen, is een extra GSM module verzekeringstechnisch verplicht. Dergelijke analoge aansluitingen hebben namelijk een verminderde betrouwbaarheid.

Om welke melders gaat het?

Alleen oudere type melders die niet over kunnen naar het 4G netwerk ondervinden last van het uitzetten van het 2G en 3G netwerk:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de Octalarm-Touch lijn werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden.

En nu? Wacht niet tot het laatste moment!

Om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen, adviseren wij u uw oude apparaat tijdig te vervangen voor een nieuwer type. Om risico's te beperken en leveringsproblemen door een run op 4G modules begin 2025 te voorkomen, adviseren wij u zo spoedig mogelijk over te stappen op oplossingen met een 4G module en niet te wachten tot het laatste moment. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Bel met onze verkoopafdeling