Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?

Telecom providers zijn begin 2020 gestart met het uitfaseren van het 3G netwerk. Wanneer uw provider dit netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk van KPN komt per april 2025 ook te vervallen. Hierdoor is de levensduur van oudere type melders beperkt en moeten zij uiterlijk over 5 jaar (eventueel vervroegd) vervangen worden om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen.

We zetten de ontwikkelingen en gevolgen voor u op een rijtje.

Wanneer gaan de 2G en 3G netwerken uit?

Het uitfaseren van de netwerken is per provider verschillend:

Na het wegvallen van deze netwerken alarmeren de oudere GSM type alarmmelders niet meer. Voor de redundante alarmmelders uit de Octalarm-IP serie geldt dat alleen de analoge telefoon aansluiting nog gebruikt kan worden. Echte analoge lijnen zijn er al niet meer.

Wanneer bij agrarische toepassingen een analoge poort van een internetmodem gebruikt wordt om alarmen uit te bellen, is een extra GSM module verzekeringstechnisch verplicht. Dergelijke analoge aansluitingen hebben namelijk een verminderde betrouwbaarheid.

Om welke melders gaat het?

Alleen oudere type melders die niet over kunnen naar het 4G netwerk zullen hier last van ondervinden:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de Octalarm-Touch werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden.

En nu?

Om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen, adviseren wij u uw oude apparaat tijdig te vervangen voor een nieuwer type. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Neem contact op