Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?

Vanaf januari 2022 wordt het 3G netwerk NIET meer ondersteund door de telecom providers Vodafone en KPN. (T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte deadline bekend gemaakt.)

In België is de 3G-vergunning aan Proximus, Orange Belgium en Telenet Groep verlengd tot 15 september 2021 (om vervolgens met opeenvolgende periodes van zes maanden verlengd te kunnen worden). Over het uitfaseren van het Belgische 3G netwerk bestaat tot op heden nog geen duidelijkheid.

Wanneer uw provider het 3G netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen. In België zijn ook de 2G-netwerk vergunningen (steeds te verlengen met zes maanden) afgegeven aan Proximus, Orange Belgium en Telenet Groep.

Door het wegvallen van de 2G- en 3G-netwerken is de levensduur van oudere type melders beperkt en moeten zij uiterlijk begin 2025 (eventueel vervroegd) vervangen worden om de veiligheid in uw dagelijkse technische processen niet in het geding te laten komen. We zetten de ontwikkelingen en gevolgen voor u op een rijtje.

Wanneer gaan de 2G en 3G netwerken uit?

In Nederland

Het uitfaseren van de netwerken is per provider verschillend:

Bekijk hier de huidige dekking van de netwerken via Antennekaart.nl, te filteren per netwerk en per provider 

Na het wegvallen van deze netwerken alarmeren de oudere GSM type alarmmelders niet meer. Voor de redundante alarmmelders uit de Octalarm-IP serie geldt dat alleen de analoge telefoon aansluiting nog gebruikt kan worden. Echte analoge lijnen zijn er al niet meer.

Wanneer bij agrarische toepassingen een analoge poort van een internetmodem gebruikt wordt om alarmen uit te bellen, is een extra GSM module verzekeringstechnisch verplicht. Dergelijke analoge aansluitingen hebben namelijk een verminderde betrouwbaarheid.

Om welke melders gaat het?

Alleen oudere type melders die niet over kunnen naar het 4G netwerk zullen hier last van ondervinden:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de Octalarm-Touch werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden.

En nu? Wacht niet tot het laatste moment!

Om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen, adviseren wij u uw oude apparaat tijdig te vervangen voor een nieuwer type. Om risico's te beperken en leveringsproblemen door een run op 4G modules begin 2025 te voorkomen, adviseren wij u zo spoedig mogelijk over te stappen op oplossingen met een 4G LTE-Cat M1 module (4G voor M2M) en niet te wachten tot het laatste moment. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Neem contact op

In België

Door Belgische providers als Base, Orange (Mobistart), Proximus en Telenet zijn nog geen officiële data voor het uitfaseren van beide netwerken bekend gemaakt. Wij raden u aan contact op te nemen met uw provider voor duidelijkheid in uw ontvangstgarantie van 2G en 3G.