Vanaf 1 mei geen data overdracht meer via 2G GSM modems

KPN stopt per 1 mei 2021 definitief met de CSD dienst van het 2G netwerk. Als gevolg hiervan zullen GSM modems met KPN simkaarten die via het 2G netwerk data overdragen via gebelde verbindingen niet meer functioneren. Wanneer het modem als alarmmelder wordt gebruikt kan er voor gekozen worden de alarmering via semafonie om te zetten naar spraak.

Wat betekent dit voor...

... alarmmelders die semafoons aansturen

 1. De Ocalarm-T en Octalarm-IP alarmmelders kunnen geen semafoons meer aansturen (data overdacht is niet meer mogelijk). Wij adviseren:
  1. deze melders om te zetten naar spraak en sms-berichten;
  2. de semafonie nummers te vervangen door telefoonnummers.
   Op deze manier worden alarmen nog steeds gemeld, echter nu via een spraak- of sms-bericht. Wanneer alarmering via semafonie door de hoge attentiewaarde en het goede bereik toch de voorkeur heeft, is de Octalarm-Touch een goed alternatief.
 2. De semafonie van de Octalarm-Touch werkt via het SOAP protocol (internet) waardoor het stopzetten van deze CSD dienst op het 2G netwerk daar GEEN invloed op heeft.
 3. Severa GSM modems kunnen geen data meer overbrengen, waardoor u niet meer op afstand kunt schakelen of uw applicatie kunt resetten. Alarmering via sms werkt nog wel. Voor het aansturen van uw applicaties adviseren wij u over te stappen op een 4G modem, bijvoorbeeld de SVM 4G modem.

... data overdracht

 1. De data overdracht vanuit applicaties in het veld dient overgezet te worden naar een ander type verbinding, bijvoorbeeld via modememulatie.
 2. De data overdracht van en naar SCADA systemen dient omgezet te worden naar IP verbindingen.

Begeleiding bij de overstap van GSM data (CSD) naar 4G

Adésys heeft als fabrikant van modems diepgaande kennis van en ervaring met migratietrajecten van oude naar nieuwe technieken. Onze verkoopafdeling adviseert u graag bij het kiezen van het juiste product.

Wij adviseren u graag

Meer achtergrondinformatie

 1. Kennisartikel: Circuit Switched Data (CSD) dienst op 2G komt te vervallen
 2. Onze nieuwsbrief: Circuit Switched Data (CSD) dienst op 2G komt per 1 mei a.s. te vervallen, wat betekent dit voor uw alarmering?

Terug naar overzicht