KPN stuurt klanten herinnering over stoppen 2G-netwerk

Begin deze maand ontvingen alle KPN klanten een brief waarin zij herinnerd werden aan het feit dat het KPN 2G-netwerk stopt en oude simkaarten op 1 juli 2024 niet meer werken. Om uitval van apparatuur te voorkomen adviseren zij op tijd te wisselen naar een 4G of 5G simkaart.

Simkaarten die het 2G-netwerk gebruiken zijn vaak ingebouwd in apparatuur, zoals alarmsystemen. Simkaarten ouder dan 10 jaar zijn niet geschikt voor 4G of 5G en voldoen niet meer aan de laatste veiligheidseisen. Vanaf 1 juli 2024 werken deze 2G simkaarten niet meer. Dit geldt voor 06-nummers en voor data-only 097-nummers. Alleen KPN simkaarten met een nummer hoger dan 3067100 zijn na juli 2024 nog te gebruiken.

Opmerking: alle door ons uitgegeven KPN simkaarten binnen Octalarm Connect en de door Wireless Logic verstrekte simkaarten voor de SV-lijn zijn geschikt voor 4G en blijven gewoon werken vanaf juli 2024. 

Het 2G-netwerk van KPN blijft wel nog even beschikbaar. Echter, op 1 december 2025 stopt KPN definitief met het oudere 2G-netwerk. Toestellen en/of apparaten die niet door het 4G- of 5G-netwerk worden ondersteund, zijn vanaf 1 december 2025 niet meer verbonden met het mobiele netwerk. Daarom adviseren zij apparatuur tijdig te vervangen.

Al onze oudere type melders kunnen niet over naar het 4G-netwerk en ondervinden hier last van:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de nieuwe generatie Octalarm alarmmelders (Touch|Touch Pro|ARA-Pro Next)  werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden. De oudere type melders dienen (eventueel vervroegd) vervangen te worden. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Wacht niet tot het laatste moment

Het zal u de afgelopen jaren niet ontgaan zijn; er is sinds het begin van de Coronacrisis veel gaande in de wereld van elektronica. We zagen dat leveringen met name van processoren voor de Automotive industrie van verschillende fabrikanten zoals NXP, ST en Microchip onder druk stonden en helaas nog steeds staan. Dit heeft geleid een wereldwijde schaarste en dit is voorlopig nog niet opgelost.

Ook wij gebruiken bovengenoemde fabricaten in de eindproducten die u bij ons koopt. Dagelijks ondervinden we de uitdaging van langere levertijden van deze componenten, variërend van een half jaar tot zelfs een jaar. Waar maar enigszins mogelijk anticiperen wij tijdig op deze situatie door extra in te kopen en voorzien vooralsnog geen leveringsproblemen.

Om risico's te beperken en leveringsproblemen door een run op 4G modules vanaf medio 2024 te voorkomen, adviseren wij u zo spoedig mogelijk over te stappen op oplossingen met een 4G LTE-Cat M1 module (4G voor M2M) en niet te wachten tot het laatste moment.

Kritische technische processen

Bestel de Octalarm-Touch 

Technische processen

Bestel de SVA 4G Bestel de SVL 4G Bestel de SVM 4G 

Priva gebouwbeheersystemen

Bestel de SVM-X56 4G

Meer achtergrond informatie

  1. Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?
  2. Kunt u nog vertrouwen op uw huidige alarmmelder?

Wanneer gaat het 2G netwerk uit in België?

 In België wordt (door Orange Belgium) het 2G netwerk tot ten minste eind 2028 voortgezet . De exacte uitfaseringsdata van 2G worden later bevestigd. Wij raden u aan contact op te nemen met uw provider voor duidelijkheid in uw ontvangstgarantie van 2G.

Terug naar overzicht