Levensduur 3G/2G melders zeer beperkt door telecomnetwerkwijzigingen

Door de komst van eerst het 4G- en nu ook het 5G-netwerk zijn telecom providers begin 2020 gestart met het uitfaseren van het 3G-netwerk en wordt dit netwerk vanaf januari 2022 door de meeste providers niet meer ondersteund. Vervolgens zal het 2G-netwerk in de periode juni 2023 t/m 2025 uitgefaseerd worden. Hierdoor is de levensduur van 2G en 3G melders zeer beperkt en dienen deze (eventueel vervroegd) vervangen te worden.

Vanaf januari 2022 wordt het 3G netwerk NIET meer ondersteund door de Telecom providers Vodafone en KPN. (T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd maar heeft nog geen exacte deadline bekend gemaakt.) Onze alarmmelders hebben een automatische terugval naar 2G. Echter, doordat alle installaties met een 3G GSM module terugvallen naar het 2G netwerk, zal de communicatiesnelheid/dekking drastisch afnemen. Hierdoor ontstaan mogelijk communicatieproblemen bij installaties met een 2G en 3G module.

Daarnaast wordt vanaf juni 2023 ook het 2G netwerk uitgefaseerd en komt dit netwerk per april 2025 te vervallen. Alle oudere type melders die niet over kunnen naar het 4G netwerk zullen hier last van ondervinden:

Nieuwere melders als de SV-productlijn met type SVX0000-I (SVA|SVL|SVM 4G) en de Octalarm-Touch werken al op 4G en zullen geen problemen ondervinden. De oudere type melders dienen (eventueel vervroegd) vervangen te worden. Wij adviseren u graag bij het kiezen van het juiste product.

Wacht niet tot het laatste moment

Het zal u niet ontgaan zijn in het nieuws; er is veel gaande in de wereld van elektronica. We zien dat leveringen met name van processoren voor de Automotive industrie van verschillende fabrikanten zoals NXP, ST en Microchip onder druk staan. Dit heeft te maken met een productieverlaging aan het begin van de Coronacrisis en een onverwacht stijgende vraag. Dit heeft geleid tot hamsteren en een wereldwijde schaarste en dit is voorlopig nog niet opgelost.

Bovengenoemde fabricaten gebruikt Adésys ook in de eindproducten die u bij ons koopt. Alles bij elkaar leidt deze situatie tot langere levertijden van deze componenten, variërend van een half jaar tot zelfs een jaar. Adésys heeft, waar maar enigszins mogelijk, tijdig geanticipeerd op deze situatie door extra in te kopen en voorzien vooralsnog op dit moment geen leveringsproblemen.

Om risico's te beperken en leveringsproblemen door een run op 4G modules begin 2025 te voorkomen, adviseren wij u zo spoedig mogelijk over te stappen op oplossingen met een 4G LTE-Cat M1 module (4G voor M2M) en niet te wachten tot het laatste moment. 

Kritische technische processen

Bestel de Octalarm-Touch 

Technische processen

Bestel de SVA 4G Bestel de SVL 4G Bestel de SVM 4G 

Priva gebouwbeheersystemen

Bestel de SVM-X56 4G

Meer achtergrond informatie

  1. Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?
  2. Kunt u nog vertrouwen op uw huidige alarmmelder?

Wanneer gaan de 2G en 3G netwerken uit in België?

Door Belgische providers als Base, Orange (Mobistart), Proximus en Telenet zijn nog geen officiële data voor het uitfaseren van beide netwerken bekend gemaakt. Wij raden u aan contact op te nemen met uw provider voor duidelijkheid in uw ontvangstgarantie van 2G en 3G.

Terug naar overzicht