Ontwikkeling SVA-X16: een plug & play vervanging van het signaleringssysteem Radius

“We doen bij Mous Waterbeheer al zo’n dertig jaar zaken met Adésys”, vertelt Klaas Jan Dijkstra, accountmanager bij Mous Waterbeheer. “Ik zie die relatie ook veel meer als een partnerschap dan als een traditionele klantleverancierrelatie. Bij de ontwikkeling van een alternatief voor het oude Radius-systeem zijn we echt samen opgetrokken en dat heeft geresulteerd in een mooi eindproduct. De SVA-X16 alarmmodule bevalt uitstekend en het ziet ernaar uit dat we komende zomer (in 2021) het tweeduizendste exemplaar gaan plaatsen.”

Voor de besturing van minigemalen maakte Mous Waterbeheer al sinds de jaren negentig gebruik van het signaleringssysteem Radius. Dit systeem is gebaseerd op oude communicatietechnieken (lees: analoge lijnen) en was toe aan modernisering. Arnold van Tiel, technisch specialist bij Mous Waterbeheer, vertelt dat het niet meer dan logisch was om die vraag neer te leggen bij Adésys. “Zij zijn al jarenlang onze partner voor modemoplossingen en dus hebben we ze gevraagd om mee te denken. Wij hebben een functioneel plan met onze wensen en eisen neergelegd en daarmee is Adésys aan de slag gegaan.”

Product finetunen

Er volgde een jaar van ontwikkelen en experimenteren en inmiddels ligt er een product dat aan alle wensen en eisen voldoet. Klaas Jan en Arnold vertellen dat er verschillende pilots zijn geweest om de SVA-X16 in de praktijk uit te testen. “We hebben bij een aantal gemeenten een cluster van een stuk of vijf Radius-systemen vervangen door de nieuwe alarmmodule. Zo konden die gemeenten zelf ervaren hoe het beviel en daarna beslissen of ze er meer wilden”, legt Klaas Jan uit. Arnold voegt eraan toe dat deze pilots soms nog wat kleine verbeterpunten opleverden. “Maar dat was niet veel meer dan ‘finetunen’; het product stond en staat als een huis.”

“Met de SVA-X16 alarmmodule hebben we een prima product neergezet. Mooi dat we zo’n ontwikkeling samen met Adésys konden oppakken. We zijn echt gezamenlijk opgetrokken en dat zie je terug in het eindresultaat.”

Uniek in z'n soort

Dat de SVA-X16 door gebruikers positief ontvangen wordt, verbaast de twee mannen van Mous Waterbeheer niet. Het heeft zich bewezen als een betrouwbare communicatiemodule die makkelijk in te bouwen is. De module kan vrijwel één-op-één ingezet worden als vervanging van het bestaande Radius-besturingssysteem en aanpassing of verbouwing van het minigemaal is niet nodig. Arnold: “We passen de module ook regelmatig toe in nieuwbouwprojecten. Omdat de software echt specifiek ontwikkeld is voor alarmering van minigemalen, is de SVA-X16 uniek in z’n soort.” Arnold en Klaas Jan merken dat Adésys een goede naam in de markt heeft opgebouwd. Klanten van Mous Waterbeheer kennen het bedrijf en haar producten en zijn tevreden gebruikers. “De producten staan bekend als betrouwbaar en dat is in onze tak van sport enorm belangrijk.”

Snel schakelen

Arnold en Klaas Jan kijken tevreden terug op het ontwikkelingsproces van het nieuwe alarmeringssysteem. Ze vinden het prettig dat de lijnen met Adésys kort en informeel zijn. “We kennen elkaar al zo lang en weten wat we aan elkaar hebben. De medewerkers van Adésys denken goed met ons mee en kunnen snel schakelen”, aldus Klaas Jan. “Als er wat is: even een belletje en het is geregeld”, beschrijft Arnold. “Nu ik erover nadenk: het voelt meer alsof het collega’s zijn. En dat werkt heel plezierig!”

Lees meer over de SVA-X16

Terug naar overzicht